UNIUNEA NATIONALA A NOTARILOR PUBLICI DIN ROMANIA


Cautare pe site

Legislatie

Legea nr.319/1944 pentru dreptul de mostenire al sotului supravietuitor

M.Of. nr.133 din 10 iunie 1944

 

Art. 1. - Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:

a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;

b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;

c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;

d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;

e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

Art. 2. - Liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1, in favoarea sotului supravietuitor.

Art. 3. - Sotul supravietuitor este obligat sa raporteze liberalitatile ce a primit prin acte intre vii de la sotul sau, cand vine in concurs cu copiii sau cu descendentii lor.

Aceeasi obligatie o au si copiii si descendentii lor fata de sotul supravietuitor.

Art. 4. - Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.

Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.

Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.

De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.

Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.

Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.

Art. 5. - In cazurile prevazute la art. 1 pct. b - d inclusiv, sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.

Art. 6. - Dispozitiile art. 676 din Codul civil modificate prin art. 4 din Legea impozitului progresiv pe succesiuni, din 28 iulie 1921, prin care s-a restrans ordinea succesorala pana la gradul al IV-lea inclusiv, sunt si raman in vigoare.

Art. 7. - Dispozitiile privitoare la dreptul de mostenire al sotului supravietuitor in Ardeal si Banat, precum si orice alte norme contrare prezentului decret-lege, in afara de dispozitiile mai favorabile prevazute de legea nr. 609 din 1 iulie 1941, pentru vaduvele da razboi, sunt si raman abrogate.